21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü

21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü

21.03.2021 357

 

         Dünya genelinde Down Sendromlu doğum oranı, 800 – 1000 doğumda 1 olarak biliniyor. Araştırmalara göre annenin yaşı arttıkça bu oran yükseliyor. Down Sendromu genetik düzensizlik sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması ve bu durumun sonucu olarak ortaya çıkan genetik bir farklılıktır. Türkiye Down Sendromu Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fulya Ekmen'in açıklamasına göre Türkiye'de 70 bin civarında down sendromlu kişi var.

         21. kromozomdaki fazlalığın sebep olduğu bu farklılık her yıl 21 Mart'ta kutlanıyor. Bunun sebebi Down Sendromu'nun insanlarda bulunan 21. kromozomun kendini 3 kez kopyalaması sonrasında ortaya çıkması. 3. ayın 21. günü olan 21 Mart'ın özel gün olarak belirlenmesinin nedeni budur.

         Dünya Down Sendromu Günü (DDSG) ilk olarak 2006 yılında bazı ülkelerde düzenlenmiştir. 19 Aralık 2011'de ise Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart tarihini Dünya Down Sendromu Günü olarak kabul etmiştir.

         O günden beri her yıl 21 Mart'ta Down Sendromlu bireyler ve yakınları haklarını savunmayı hedefleyerek bir araya geliyorlar. Çeşitli etkinliklerin yapıldığı Down Sendromu Farkındalık Günü tüm dünyada oldukça büyük bir ilgiyle kutlanıyor.

         Toplumun bu konuda daha da bilinçlenmesi ve her bireyin en güzel şekilde yaşaması dileğiyle...